Jelenlegi hely

Virtualizáció: VMware, Hyper-V

A virtualizáció, nem minden esetben alkalmazható, de hosszú távon igen előnyös megoldás lehet a fejlődésben lévő vállalatok számára.

A virtuális gépek olcsók, alkalmazásukkal nincs olyan állandó pénzügyi illetve hely korlát, amely egy fizikai gép vásárlásánál jelentkezik. A hosszútávú alkalmazása csökkenti a rendszerek komplexitását, a felügyeleti költségeket.

A kész fizikai rendszerek virtualizálásával ugyan jelentős üzemeltetési feladatnak néz elébe, de tovább gondolva a megoldás jelentőségét ez a költség a továbbiakban drasztikusan lecsökken.

A tervezés után az üzemeltetés legfontosabb kérdés valamint az üzemeltető szakemberek megfelelő megválasztása.

 

A VMWare és Hyper-V rendszerek kapcsán az alábbiakban vállalunk kompetenciát:

Hypervisor telepítés

Új virtualizációs szoftver telepítése fizikai kiszolgálóra ill. meglévő szoftver frissítése.

Template kialakítás

Minta operációs rendszer telepítés létrehozása: utána már nincs szükség minden egyes kiszolgáló különálló installációjára, mivel a template tartalmazza a kezdeti állapotot és alapbeállításokat. Így már csak a finomhangolást kell külön megtenni, ami a továbbiakban jelentős energiát és időt takarít meg. (IDŐ- és KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁS)

Hálózati konfiguráció

Virtuális hálózat kialakítása a virtuális gépen futtatott szolgáltatások biztonsági követelményei szerint. A konfiguráció segítségével csökkenthetőek a virtualizációs host-okhoz használt hálózati elemek. (KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁS)

Tároló kezelés

Külső tárolóegység bekötése kialakított virtualizációs infrastruktúrához. Meglévő kialakítás rendundaciájának ellenőrzése.

Cluster kiépítés

Több ESX host összekötése magas rendelkezése állás és terheléselosztás érdekében.

Erőforrás kezelés

A virtuális gépek közötti erőforrás-eloszlási szabályozás kialakítása a kiemelt üzleti alkalmazások rendelkezésre állásának érdekében. A fizikai host korlátainak megfelelő ún. Resource group-ok létrehozása

vCenter telepítés és konfigurálás

Az ESX hostokat kezelő szoftver telepítése és konfigurálása, amelynek segítségével egységes és átfogó kép kapható a meglévő virtualizációs infrastruktúra kapcsán. Nem utolsó sorban az üzemeltetés feladatok is leegyszerűsödnek a központosításnak köszönhetően.

Hybrid cluster kialakítás

A hagyományos cluster megoldásoktól eltérően nem csak fizikai gépek vesznek részt a magas rendelkezésre állás biztosításában. Hybrid cluster esetén a passzív állapotban lévő elem egy virtuális gép és az általa használt erőforrást az ESX dinamikusan elosztja így nincs elpazarolt memória vagy processszorkapacítás.

Konfigurációs powershell scriptek készítése

Igény szerinti Powershell scriptek kialakítása, amelyek megkönnyítik az ESX kiszolgálók kezelését és tömeges management adatok lekérését a grafikus felületre való bejelentkezés szüksége nélkül.

Mentés (BACKUP)

A virtuális gépekről mentési rend kialakítása, amely beépíthető a Katasztrófatervbe (DRP). A kialakított mentés segítségével szükség esetén  egész virtuális gépek visszaállíthatóak minden beállításukkal és adattartalmukkal együtt.

Felhasznált technológiák